Ungdommens Nørrebro


3 dag for feltarbejde

Posted in Uncategorized af vianb på maj 5, 2010

Idag har vi besøgt First Floor. En ny ungdomsklub på Nørrebro. Vi blev vist rundt af Mitat, en imødekommende, lokal, karatemester og moden fitnessinstruktør samt pædagogstuderende (efter mange års erfaring i ungdomsklubben)

Alt personalet på stedet var enten uddannede pædagoger eller igang med uddannelsen. Alle var bosat i lokalområdet og af forskellig etnisk oprindelse. Souschefen var bevidst valgt til at være kvinde og var kurdisk. Den eneste som ikke var af anden etnisk herkomst var lederen, som havde startet klubben op for 12 år siden.

Lederen havde dengang indrettet klubben, som lignede et hvilket som helst andet dansk klubtilbud. Her var computerrum, lektierum, fitness-tilbud med dyre maskiner, lektiehjælp, cafe/køkken, billardrum og fjernsynsstue og rene og ordnede forhold uden tremmer for vinduerne. Udenfor var en kæmpestor træterasse, hvor de kunne gå ud og ryge. I baggården var en moske.

Klubben havde en separat pigeklub, der hed Cafe Nips (Nørrebros Internationale Pige sted. I First Floor var ialt 180 medlemmer, hvoraf de 30 befandt sig i pigeklubben. Det var tydeligt at klubben var et pigested. Lige inden for døren hang et skilt hvor der stod “forbudt for drenge” (hvilket senere viste sig vist ikke at være pigernes ønske”) Lokalerne var meget pigede, med dug på bordet og hvide sofaer. Pigerne vi mødte var meget forskelligt påklædt. Nogle var meget udfordrende klædt og andre var i traditionel tillukket klædedragt. Alle typerne var meget rapkæftede og højtråbende.

Da den ene af pigerne ankommer til klubben smækker hun døren op og råber “The bitch is in the house” hvorefter smøgerne bliver hevet frem. Dette til trods for, at hun lige var vendt tilbage til forældrene efter at være blevet smidt ud hjemmefra i 2 måneder pga. rygning. De fortalte at de kunne lide at komme i klubben, for der kunne de være fjollede. I går havde de f.eks. stået ude i gården og hylet som en ulv, for at tilkalde sig drengenes interesse.

En af pigerne fortalte at hun skulle til Jylland og besøge en ven som afsonede på Grenen.

Så blev det tid til, at vi skulle med Gadeteamet på job. Gadeteamet er et opsøgende team, der pendler mellem de forskellige klubtilbud på Nørrebro og laver opsøgende arbejde til de, som ikke deltager i et klubtilbud, for at invitere dem til en aktivitet og for at have en finger på pulsen med hvad der sker i miljøet.

Aftenen startede med en orientering på kontoret om de andre aftener i ugen omkring eventuelle konflikter og politi for at finde frem til konfliktstederne. Vi fulgte gadeteamet på deres aftenrute. Gadeteamet består af 3 pædagoger/lærere/UU arbejdere, som alle arbejder i nærmiljøet. Vi startede i Nørrebrohallen med en rundvisning af faciliteterne. Derefter tog vi på lokalbiblioteket, som var omdannet til en institution, der bl.a tilbød rådgivning. Der var ansat en socialrådgiver til at opfylde borgernes behov (mini borgerservice) multietnisk bibliotek og lektiehjælp musikrum.
Derefter gik turen videre til Haraldsgades klub, der var indrettet med knallertværksted, lækkert computerrum og biografrum med playstation og påbegyndelse af pigerum i bygningen.
Vi fik at vide, at der i dag var mere politi i gaden end normalt, hvilket skyldes en storstilet aktion i området af HA rockerne. Dette skabte åbenbart uro og en oprevet stemning i området. Vi så det også som, at de unge pludselig havde noget at holde sammen om. De store drenge med skudsikre veste havde sat de små drenge til at være vagt på strategiske steder. De skulle ringe dem op når de så noget politi. Vi mødte en stor gruppe af unge ved Mjølnerparken, hvor der var en anspændt stemning fordi politiet havde omringet området. Da gadeteamet ankom opløstes de og forsvandt ind i en skurvogn. Vi fik lov at se ind i skurvognen og for os var den ganske uegnet til at opholde sig i, møblerne var væltet og der flød med affald og der lugtede af hash.
Vi har virkelig fået en på opleveren i dag, vi har nydt at få så mange nye input og vi har virkelig fået rykket ved vores forforståelse af de unge. Alle vi har mødt på Nørrebro har taget utroligt godt imod os, de har taget sig tid til at snakke med os og været meget oplysende og givende. Vi har fået bøger, dvdér, trøjer og en masse venlige smil. Alle vi har talt med har givet sig god tid og stillet sig til rådighed overfor vores spærgelyst.
Alt i alt har vi haft en fantastisk oplevelse af ungdomskulturen på Nørrebro.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: