Ungdommens Nørrebro


Dagbog for feltarbejde

Imødekommenhed, flinke drenge, oplysende ledere, nysgerrighed og venlighed har vi mødt som det allerførste på vores kulturrejse til Mjølnerparken Nørrebro.

Lederen for Sjakket viste sig at være en fantastisk ildsjæl og personlighed, med 12 års erfaring i Sjakket med en lønnet arbejdsdag på 8 timer og en reel arbejdstid på12time

Vi fik en “Grand Tour” rundvisning af en superprofessionel 11årig personlighed. Han fortalte gladeligt om alt fra huslejestigninger til politik og sociale sammenhænge i boligkvarteret. Han viste alle de gode steder fra hans livsverden som jo var ret begrænset men hyggelig. Han delte gladeligt ud af sin lækre madpakke til os og fortalte om krydderierne og ventede på os ude ved toiletterne så han var sikker på, at vi kunne finde tilbage. Mobilen som han brugte som lommeregner fandt han ofte frem fra lommen for at forklare hvor stor hans families indtægt var.

Suna fik lært at ordet træls ikke findes i Staden – men fik til gengæld ordet nederen med tilbage.

De unge drenge ville gerne snakke med os. De var meget åbne og fortalte beredvilligt om brylluper, uddannelse og kærester og fritidsliv. Deres fritid tilbragte de meget i området. De drømte alle om at blive til noget. En af dem var en ung kommunikationsambassadør på 18 år og to af dem var pædagogstuderende. De håbede på ikke at komme i vuggestue i praktikken 🙂 Et af spørgsmålene var – “har i nogen sinde set en ko” – ja sagde de, men så helt forkerte ud ved dette spørgsmål fra Suna. Vores antagelse var, at det vist ikke passede helt.

Ifølge vores opfattelse var det helt klart “de gode drenge” vi mødte i klubben. Da vi gik stod en gruppe unge på gadehjørnet med deres knallerter, blokken lidt længere væk. Hvorfor var de ikke i klubben??

I dag valgte vi at starte vores feltarbejde kl. 17. Der var en del flere i klubben på dette tidspunkt. Vi talte med en fra dansk flygtningehjælp, der var der for at yde lektiehjælp til de unge. Han var fast tirsdagshjælper og havde tidligere været ansat i sjakket. Han havde ingen pædagogisk baggrund og følte derfor han manglede værktøjer til at takle de unges problemer, derfor havde han selv valgt at være frivillig, hvor de unge ikke har de store problemer. Vi fik lov til at hjælpe to af pigerne, der gik i femte og sjette klasse. Pigerne sagde selv at de var mere flittige og dygtigere end drengene. Pigerne havde tørklæde på og sagde at de valgte selv om de ville have tørklæde på, men det mest almindelige var at de fik tørklæde på når de fik menstruation.

Støjniveauet var meget højt til aften og præget af kedsomhed og uro. Politiet havde været der og provokeret lidt “sagde de” . Det eneste de unge kunne foretage sig var at spille bordfodbold og filme med hinanden. Vi oplevede at det var pigerne der var mest vilde og spillede op til drengene, både dem med og uden tørklæde. En sagde til drengene kys mig kys mig og en anden spyttede på gulvet. De var vilde med at posere foran kameraet. Der er blevet rykket ved vores forforståelse af pigerne i aften. Nu er kl. 23 og vi er trætte !!

Idag har vi besøgt First Floor. En ny ungdomsklub på Nørrebro. Vi blev vist rundt af Mitat, en imødekommende, lokal, karatemester og moden fitnessinstruktør samt pædagogstuderende (efter mange års erfaring i ungdomsklubben)

Alt personalet på stedet var enten uddannede pædagoger eller igang med uddannelsen. Alle var bosat i lokalområdet og af forskellig etnisk oprindelse. Souschefen var bevidst valgt til at være kvinde og var kurdisk. Den eneste som ikke var af anden etnisk herkomst var lederen, som havde startet klubben op for 12 år siden.

Lederen havde dengang indrettet klubben, som lignede et hvilket som helst andet dansk klubtilbud. Her var computerrum, lektierum, fitness-tilbud med dyre maskiner, lektiehjælp, cafe/køkken, billardrum og fjernsynsstue og rene og ordnede forhold uden tremmer for vinduerne. Udenfor var en kæmpestor træterasse, hvor de kunne gå ud og ryge. I baggården var en moske.

Klubben havde en separat pigeklub, der hed Cafe Nips (Nørrebros Internationale Pige sted. I First Floor var ialt 180 medlemmer, hvoraf de 30 befandt sig i pigeklubben. Det var tydeligt at klubben var et pigested. Lige inden for døren hang et skilt hvor der stod “forbudt for drenge” (hvilket senere viste sig vist ikke at være pigernes ønske”) Lokalerne var meget pigede, med dug på bordet og hvide sofaer. Pigerne vi mødte var meget forskelligt påklædt. Nogle var meget udfordrende klædt og andre var i traditionel tillukket klædedragt. Alle typerne var meget rapkæftede og højtråbende.

Da den ene af pigerne ankommer til klubben smækker hun døren op og råber “The bitch is in the house” hvorefter smøgerne bliver hevet frem. Dette til trods for,  at hun lige var vendt tilbage til forældrene efter at være blevet smidt ud hjemmefra i 2 måneder pga. rygning. De fortalte at de kunne lide at komme i klubben, for der kunne de være fjollede. I går havde de f.eks. stået ude i gården og hylet som en ulv, for at tilkalde sig drengenes interesse.

En af pigerne fortalte at hun skulle til Jylland og besøge en ven som afsonede på Grenen.

Så blev det tid til, at vi skulle med Gadeteamet på job. Gadeteamet er et opsøgende team, der pendler mellem de forskellige klubtilbud på Nørrebro og laver opsøgende arbejde til de, som ikke deltager i et klubtilbud, for at invitere dem til en aktivitet og for at have en finger på pulsen med hvad der sker i miljøet.

Aftenen startede med en orientering på kontoret om de andre aftener i ugen omkring eventuelle konflikter og politi for at finde frem til konfliktstederne. Vi fulgte gadeteamet på deres aftenrute. Gadeteamet består af 3 pædagoger/lærere/UU arbejdere, som alle arbejder i nærmiljøet. Vi startede i Nørrebrohallen med en rundvisning af faciliteterne. Derefter tog vi på lokalbiblioteket, som var omdannet til en institution, der bl.a tilbød rådgivning. Der var ansat en socialrådgiver  til at opfylde borgernes behov (mini borgerservice) multietnisk bibliotek og lektiehjælp musikrum.
Derefter gik turen videre til Haraldsgades klub, der var indrettet med knallertværksted, lækkert computerrum og biografrum med playstation og påbegyndelse af pigerum i bygningen.
Vi fik at vide, at der i dag var mere politi i gaden end normalt, hvilket skyldes en storstilet aktion i området af HA rockerne. Dette skabte åbenbart uro og en oprevet stemning i området. Vi så det også som, at de unge pludselig havde noget at holde sammen om. De store drenge med skudsikre veste havde sat de små drenge til at være vagt på strategiske steder. De skulle ringe dem op når de så noget politi. Vi mødte en stor gruppe af unge ved Mjølnerparken, hvor der var en anspændt stemning fordi politiet havde omringet området. Da gadeteamet ankom opløstes de og forsvandt ind i en skurvogn. Vi fik lov at se ind i skurvognen og for os var den ganske uegnet til at opholde sig i, møblerne var væltet og der flød med affald og der lugtede af hash.
 Vi har virkelig fået en på opleveren i dag, vi har nydt at få så mange nye input og vi har virkelig fået rykket ved vores forforståelse af de unge. Alle vi har mødt på Nørrebro har taget utroligt godt imod os, de har taget sig tid til at snakke med os og været meget oplysende og givende. Vi har fået bøger, dvdér, trøjer og en masse venlige smil. Alle vi har talt med har givet sig god tid og stillet sig til rådighed overfor vores spærgelyst.
 Alt i alt har vi haft en fantastisk oplevelse af ungdomskulturen på Nørrebro. 
Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: